Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju u finalnoj trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Naš najbolji srednjoprugaš je istrčao sjajno vrijeme 1:43.47 i tako ostvario najveći uspjeh bh. atletike nadmašivši rezultat iz Pekinga 2015. godine kada je osvojio bronzu.

Evo šta je naš atletičar poručio svim građanima BiH:


Tuka se kratko obratio i na Facebooku:

“Ljudi, samo da vam se kratko javim!
Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Riječima ne mogu opisati osjećaje
Hvala vam i volim vas…
Vaša podrška mi je bila vjetar u leđa..”


Prvo mjesto i zlatnu medalju je osvojio Amerikanac Donavan Brazier sa vremenom 1:42:34 (rekord svjetskih prvenstava), dok je bronzani bio Ferguson Cheruiyot Rotich iz Kenije koji je do cilja stigao sa vremenom 1:43:82.

Tuka je sinoć istrčao i lični rekord sezone (1:43.47) u vrlo jakoj konkurenciji koju su činili Bryce Hoppel (SAD), Adrian Ben (Španija), Donavan Brazier (SAD), Wesley Vazquez (Portoriko), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Marco Arop (Kanada) i Clayton Murphy (SAD).


Kakva je bila konkurencija u ovoj disciplini najbolje oslikava činjenica da, između ostalih, branilac titule Francuz Bosse, Poljak Kszczot, te sjajni Kenijac Korir nisu uspjeli izboriti plasman u finale SP-a u Kataru.