Brazil je odbacio pomoć koju su zemlje G7 ponudile za borbu protiv požara u Amazonu. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) saopćio je da će zemlje G7 izdvojiti 20 miliona dolara zemljama Amazonije za borbu protiv požara.

“Zahvaljujemo se (G7 za ponuđenu pomoć), ali ta sredstva će biti potrebnija za pošumljavanje Evrope”, napisao je Oniks Lorenzoni, šef kabineta brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

On je dodao da Makron ima puno posla kod kuće i u francuskim kolonijama.

“Brazil je demokratska zemlja, slobodna i nikad nije imala kolonijalističko i imperijalističko ponašanje kao što je to moguće cilj Francuza Makrona”, rekao je Lorenzoni.

Prije ovih izjava brazilski ministar ekologije Rikardo Sales je ocijenio da bi predložena pomoć bila dobrodošla. Ali brazilski predsjednik Žair Bolsonaro se kasnije sastao sa nekoliko minsitara i svojim šefom kabineta i promenio ton.

“Nikome nije potrebna nova inicijativa o Amazoniji”, rekao je brazilski šef diplomatije Ernesto Araužo.

Lideri Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja svijeta dogovorili su se jučer da odmah finansiraju fond od 20 miliona dolara kako bi se pomoglo zemljama u regionu Amazonije u borbi protiv šumskih požara i pokrenula dugoročna globalna inicijativa za zaštitu prašume.