Obilježavanje jubileja 60 godina postojanja TE “Tuzla” upriličeno je danas u TE “Tuzla”.

Tom prilikom položenio je cvijeće na spomenik radnicima TE “Tuzla”, poginulim u ratu, da bi potom bio upriličen svečani program i obilazak lokacije za izgradnju Bloka 7.

Tuzla TE godišnjica
Foto: Mirela Bektić/BHRT

Jubilej 60 godina postojanja TE “Tuzla” vezuje se za 24. rujan 1959. godine, kada je Narodni odbor Sreza Tuzla donio Rješenje o osnivanju Termoelektrane u izgradnji Lukavac s sjedištem u Tuzli. Vodilja za izbor postojeće lokacije bila je blizina rudnika s podzemnom eksploatacijom: Bukinje, Lipnica, Dobrnja i Mramor – navodi se u priopćenju TE “Tuzla”.

Dodaje se da je od izgradnje do danas, TE “Tuzla” najveći proizvođač električne energije u BiH. Sa instaliranom snagom 723 MW, prosječnom godišnjom proizvodnjom oko 3.600 GWh električne energije i potrošnjom oko 3,3 milijuna tona uglja, jedan je od ključnih proizvodnih objekata u sastavu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Pored električne energije, TE “Tuzla” proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sustave daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca i opskrbljuje više od 20.000 potrošača, a za potrebe industrije osigurava tehnološku paru. Preko pogona TE “Tuzla” osigurano je i kvalitetno vodoopskrba za Grad Tuzla.

TE “Tuzla” je jedinstvena tehnološka i arhitektonska cjelina čija je izgradnja realizirana etapno u razdoblju od 1959. do 1978. godine. Izgradnja prve etape (blokova 1 i 2) započela je 21. kolovoza 1960. godine. Proizvodnja električne energije počela je 1963. godine, puštanjem u pogon Bloka 1 snage 32 MW.

Tijekom 1964. godine, završena je izgradnja Bloka 2, a poduzeće preimenovano u Termoelektranu “Tuzla”. Blokovi 3, 4 i 5 izgrađeni su u razdoblju od 1967. do 1974. godine. Izgradnja TE „Tuzla“ je okončana 1978. godine, puštanjem u pogon šestog Bloka snage 215 MW – priopćeno je iz Službe za komunikacije TE “Tuzla”.