“Pravno reagovanje na pojavu novih psihoaktivnih supstanci sa akcentom na prikupljanju dokaza – praksa i zakonodavstvo Evropske unije” naziv je dvodnevnog seminara koji je danas počeo u Banjaluci. Jedan od ciljeva seminara je, kako je navedeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, poboljšavanje zakonskih akata jačanjem kontrolnih tijela.

Radionicu organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uz saradnju Instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija Evropske komisije.


Nedavno zaplijenjena “ice” droga na području Bijeljine, jedna je od pet novih sintetičkih droga koja se pojavila u Republici Srpskoj. Ove droge imaju deset puta jače dejstvo od postojećih, a njihova upotreba izaziva smrtni ishod.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjećaju da se još uvijek čeka odluka Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine da se ove droge uvrste na listu psihoaktivnih supstanci, odnosno opojnih droga.

“Mi smo inicirali i putem Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga da se uvrste na listu. Do sada to nije bilo, ali ja se nadam da će nadležna tijela na nivou Bosne i Hercegovine imati sluha i odgovornosti u cilju zaštite naših građana”, kaže Sanja Stanić iz Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u Republici Srpskoj.

Nove sintetičke droge na domaće područje stižu sa istočnoevropskog tržišta.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ove godine su u saradnji sa domaćim i inostranim policijskim agencijama u deset operativnih akcija zaplijenili velike količine droge.

“Zaplijenjeno je oko 370 kilograma opojne droge marihuana, oko kilogram i 700 grama kokaina, oko kilogram i 200 grama heroina, oko četiri i pol kilograma hašiša te oko 8000 tableta ecstasyja”, rekao je Milosav Savković iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

[alert type=”e.g. block, error, success, info” title=””]Iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske podsjetili su da je prošle godine u Republici Srpskoj liječeno 540 ovisnika, među kojima najviše heroinskih zavisnika, starosti oko 35 godina. Istraživanja rađena na uzorku sa oko hiljadu djece uzrasta do 15 godina, pokazala su da je njih oko pet posto imalo neki kontakt sa drogom. Traže dodatnu edukaciju djece.[/alert]

Мilan Latinović iz Komisije za suzbijanje zloupotrebe djece u Republici Srpskoj upozorava da je to problem cijelog društva, te da je potrebna široka akcija svih nas.

Radionici koja će trajati dva dana, prisustvuju predstavnici svih policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine i strušnjaci iz regiona.