Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području opština Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Čitluk i Neum izvršili 91 inspekcijski nadzor, te otkrili  niz nepravilnosti. Zapečaćeno je 14 objekata i izdato 47 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 86.700,00 KM.

Navedenim kontrolama bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti.

Tokom kontrola, inspektori su otkrili 26 neprijavljenih radnika, 16 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Osim ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole dovele su do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika. Kao rezultat navedenog, a prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, u periodu od 3. do 12. jula povećan je broj zaposlenih, pa je tako na primjer, u opštinama Centar Sarajevo broj zaposlenih povećan za 39 zaposlenika, Hadžići za 17, Novi Grad za 22 zaposlenika i Stari Grad 2 zaposlenika.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci, saopšteno je iz PU FBiH.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Takođe, poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.