Univerzitet u Zenici upisat će dodatnih 114 brucoša, koliko ih se prijavilo na drugi upisni rok za studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Uz brucoše upisane nakon prvog upisnog roka, novu akademsku godinu na Univerzitetu u Zenici započet će više od 900 novih studenata

Reporter Harun Bošnjak je razgovarao s Ajlom Muratović Dedić prodekanicom za nastavu i pitanje studenata.

Ona je istaknula kako je ove godine broj upisanih brucoša veći dok je uobičajeno do sada bilo da je taj broj isti iz godine u godinu.

Ddić je kazala kako je na Ekonomskom fakultetu svake godine isti broj studenata, a ove godine ih je 105, to je, kako navodi ona, optimalan broj te će studenti dobiti potrebna znanja.

Na upit o tomu šta je to što ovaj fakultet nudi studentima, Dedić je kazala da je drugi ciklus ekonomskog studija “napredniji vid studija koji pruža znanje o ekonomskim teorijama i praksama”.

Dedić je kazala i da na ovom fakultetu postoje četiri studijska programa.

Govoreći o uvjetima studiranja i praksi Dedić je kazala da je realizacija nastave na zavidnom nivou u usporedbi s ostalim fakultetima. “Nastavni plan i programa se svake godine renovira, a studijski plan i program su usklađeni s trenutnim potrebama tržištima rada kao i s europskim standardima visokog obrazuvanja poput erasmus plus programa”.