Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu traje već dvije godine, a trenutnom situacijom niko nije zadovoljan. Sve su češći sukobi migranata. Prije dva dana, zabilježen je slučaj ubistva u kampu “Vučjak”. Građani su za sutra najavili novi skup, nezadovoljni sigurnosnom situacijom.

Svaki dan u Bihać pristižu novi migranti. Sukobi među njima su svakodnevni, zbog čega je policija konstatno u pripravnosti. Zabrinuti su za to kako će kontrolirati situaciju sa dolaskom hladnijih dana.

“Veliki broj njih će boraviti na području kantona u toku zime, a vi znate da na ovom području zime mogu biti i dosta jake sa velikim snjegovima, na što većina ovih lica nije spremna”, kaže portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Nazadovoljni sigurnosnom situaicjom građani su za sutra najavili novi skup u Bihaću.

“Uzroci svih tih događaja su institucije sistema ove države koje ne vode računa o stanju vezano za sigurnost građana i ovo sve što nam se dešava, što vidite svakodnevno kad je u pitanju Bihać”, navodi koordinator Vijeća građana USK Senad Bajrić.

Kako je navedeno, cilj sutrašnje rasprave je ukazivanje na mjere i aktivnosti koje bi bile u funkciji rješavanja postojećeg stanja, uz uključenje nadležnih organa i institucija kantona, ali i države. Međutim, građani Bihaća nisu previše optimistični.

“Ma nema rješenja, kakvi, oni će nama još više migranata poslati”,
“Nisam optimističan da će se ove godine riješiti, još će ih možda biti samo više”
“Zbog toga što je ovo nepravda, ovo što se radi, baš na Unsko-sanskom kantonu”, kažu  Bišćani.

Nakon mnogobrojnih apela lokalnih vlasti, migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu ne nazire se kraj. Možda inicijative građana mogu izazvati veću zainteresovanost predstavnika državnih institucija.