Deponija Smiljevići predstavlja problem građanima koji žive u njenoj blizini već godinama. Građani su odlučili još jednom izaći na proteste, zbog dugogodišnje borbe protiv načina odlaganja smeća i posljedica kojedeponija “Smiljevići” ima na građane Sarajeva.

Glavni zahtjev građana jeste hitno izdvajanje novca iz budžeta Kantona Sarajevo za sve potrebne radove na sanaciji deponije.
Pored toga, traže i ponovno pokrivanje nepropisno pokrivenih dijelova deponije i postavljanje dodatnih dijelova sistema za prikupljanje i eliminisanje deponijskog gasa koji, kako kažu, guši i truje okolna naselja i cijeli grad.

Enes Podić iz Udruženja “Eko akcija” kazao je za BHRT da se radi o izuzetno ozbiljnom problemu.

“U svijetu su se zbog neuređenih deponija znale, čak, događati i eksplozije u okolnim naseljima. Deponija je izvor deponijskog gasa koji može izazvati niz zdravstvenih problema stanovnovništva koje živi u blizini. Procjedne vode, znači, kiša koja padne i prođe kroz otpad koji je odložen na deponiji su takođe izuzetno toksične, završavaju u rijeci Bosni i mogu izazvati niz zdravstvenih problema stanovnicima nizvodno, koji vodu iz rijeke koriste za zalijevanje. Imamo čak i niz vodovoda u kojima, ovako ili onako, završi ta voda iz Bosne, u njihovim podzemnim izvorištima”, upozorava Podić.

On ističe da se, s druge strane, radi o problemu koji se lako rješava.

“Stvarno je izuzetno sramotno da glavni grad jedne evropske države, u 21. vijeku, muku muči sa jednom običnom deponijom. Problem nije od juče, star je barem deset godina. Jednostavno – deponija je zapuštena”, navodi Podić.