“Elektroliza aluminija je tehnološki proces koji zahtijeva kontinuirano snadbijevanje električnom energijom. Prema tome, svaki zastoj i prekid je katastrofa, u tehnološkom smislu, jer bi se uništile sve ćelije, ako to ne bi bilo planski i sistematski pripremljeno. Da ne govorimo o egzistenciji 900 zaposlenih i njihovih porodica”, rekao je za BHRT nekadašnji uposlenik “Aluminija” Milan Jovičić.

On je ocijenio da su najave prekida proizvodnje, kako je kazao, laži i obmane.

“Neće doći do zastoja i prekida, međutim, prolongiranje tog problema ne vodi njegovom rješavanju, a dugovi se gomilaju”, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za trenutno stanje u “Aluminiju”, Jovičić je kazao kako prije svega, mora napomenuti da je ta tvornica ratni plijen.

“Najodgovorniji je HDZ i njihova politika koja nije bila ni legalna ni legitimna jer su se zatvorili, začahurili, nisu dozvolili prilaz institucijama države, čiji je kapital bio u stopostotnom iznosu, niti su dozvolili prilaz svim radnicima koji su nekada tu radili. Na djelu je bila diskriminacija na nacionalnoj osnovi”, smatra on, dodajući da ne treba amnestirati ni domaću vlast – od premijera Vlade Federacije BiH Edhema Bičakčića, preko Nedžada Brankovića, Ahmeta Hadžipašića, Nermina Nikšića do Fadila Novalića.

“I domaća vlast snosi tu odgovornost sa vrhuškom HDZ-a”, rekao je Jovičić.

Sa našim gostom u Mostaru razgovarala je naša novinarka  Ivanu Vidmar