Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je danas novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u konjičkom selu Borci.

Hram je obnovljen u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u pomen srpskim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su, zajedno sa roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu.

Nakon osvećenja hrama vladika Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u okviru koje je obavljen čin lomljenja slavskog kolača, a po okončanju liturgije i slavskog obreda održan je pomen parastos članovima porodice Golubović.

Osveštanju hrama i liturgiji, između ostalih, prisustvovali su i predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, te predstavnik Katoličke crkve u Konjicu.

Na ulazu u crkvu postavljena je ploča na kojoj je napisano da je hram sagrađen 1896. godine, da je obnovljen ove godine u slavu Svetih apostola Petra i Pavla, a u spomen ubijenih srpskih dječaka Petra i Pavla i da je ktitor obnove Milorad Dodik u svojstvu predsjednika Republike Srpske.

Braća Petar i Pavle Golubović imali su sedam i pet godina kada ih je u noći između 1. i 2. jula 1992. godine u Konjicu, zajedno sa roditeljima Đurom i Vlastom, iz stana izvelo pet pripadnika Interventnog voda Policijske stanice Konjic, predvođenih Miralemom Macićem. Potom su ih odvezli nekoliko kilometara od stana i strijeljali.

Prva optužnica za ovaj zločin podignuta je 1994.godine, a presuda je izrečena krajem 1995. godine.

Tužilac Ibro Bulić je kao počinioce zločina naveo Miralema Macića, Jusufa Potura i Adema Landžu, uz Šefika Tucakovića i Mirsada Maksumovića koji su poginuli u ratu.

Suđenje ovoj trojici ponovljeno je pred Kantonalnim sudom u Mostaru. Macić i Landžo su 25. jula 2000. osuđeni na po 12 godina zatvora, dok je Landžo osuđen na osam godina. Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je ove presude.