Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da sljedeća kosovska vlada, poslije izbora 6. oktobra, mora biti spremna suspendovati carinske takse na robu iz Srbije koje su zapreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Takse su uvedene i na robu iz Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države nadaju se da bi Srbija na ukidanje taksi odgovorila svojim inicijativama, rekao je Palmer, sugerišući da bi one mogle obuhvatiti i „potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova” te da bi se „na tim temeljima, dvije strane mogle vratiti za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi i okrenuti se postizanju sporazuma“, javlja Hina.

“Prva stvar je da pričekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, nakon čega slijedi proces formiranja vlade – rekao je Palmer nakon posjeta regiji gdje se odvojeno sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.
SAD će „jasno staviti do znanja svoja očekivanja“ da sljedeća vlada Kosova bude „vlada spremna za dijalog, spremna da suspenduje takse koje su zapreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna sastaviti pregovarački tim sa snažnim ovlastima“ i „spremna je angažovati se za pregovaračkim stolom sa Srbijom u ozbiljnoj namjeri da postigne sporazum o normalizovanju odnosa“.

“Sjedinjene Države biće s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom”, poručio je Palmer.

Iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića saopšteno je da je on telefonski razgovarao s Palmerom i da će Srbija nastaviti zalagati se „za postizanje stvarnog i održivog kompromisnog rješenja pitanja Kosova, zaštitu interesa Srba na Kosovu i očuvanje državnih i nacionalnih interesa“.

Vučić i Palmer su sljedeći sastanak dogovorili „u idućih 10 dana“, navodi ured.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je gotovo godinu dana pošto je kosovska vlada jednostrano uvela takse na robu iz Srbije i BiH isprva 10, a zatim 100 posto. Time je Priština odgovorila na lobiranje srpske diplomatije protiv prijema Kosova u Interpol i UNESCO kao i među članicama UN da povuku priznanje kosovske neovisnosti.

Beogradu je ukidanje carina uslov bez kojeg nema govora o nastavku pregovora, čemu se vlada odlazećeg premijera Ramusha Haradinaja kategorički protivi.

Priština nastavak pregovora uslovljava time da Beograd garantuje priznanje i prihvati da Kosovo postane članica UN-a, a što srbijanski državnih vrh odbija uz obrazloženje da je to protivno srpskim državnim i nacionalnim interesima.

Službeni Beograd istovremeno upozorava da Priština, ni šest i po godina od potpisivanja tzv. briselskog sporazuma o normalizovanju odnosa pod okriljem EU, nije ispunila svoje obaveze da kosovskim Srbima omogući formiranje Zajednice srpskih opština, što vlasti u Prištini vide kao „instaliranje modela Republike Srpske na Kosovo“.