Bosna i Hercegovina još nije punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije. Jedina prepreka su nezavršeni bilateralni pregovori sa Rusijom, tačnije usvajanje odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva iako već godinu dana odluka čeka na usvajanje u Vijeću ministara.

Političke nesuglasice onemogućavaju BiH da koristi benefite koje članicama pruža Svjetska trgovinska organizacija. Pored BiH, u Svjetsku trgovinsku organizaciju, koja trenutno broji 164 države članice, još nisu ušle Srbija i Bjelorusija.

MIRKO ŠAROVIĆ, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Neki od partnera ali i nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije nisu dali pozitivno mišljenje na ovu odluku. Bez tog pozitivnog mišljenja nije moguće dobiti zeleno svjetlo na sjednici Vijeća ministara.”

Ono što sporna odluka podrazumijeva jeste, između ostalog, da se na benzinskim pumpama označava kvaliteta goriva. Bosna i Hercegovina je još 1999. godine dobila status posmatrača u ovoj organizaciji. Proteklih deset godina odvijaju se teški pregovori na bilateralnom nivou za pristupanje naše države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

BELMA HASIĆ, Sektor za makroekonomski sistem VTK BiH

“Šta znači za Bosnu i Hercegovinu, znači da ćemo imati pristup gotovo sedam milijardi ljudi tržištu, da je to 98 posto svjetske trgovine. Znači povećan izvoz i svakako koristi potrošačima.”

Pored toga što se Bosni i Hercegovini otvara pristup velikom tržištu, s druge strane i Bosna i Hercegovina se otvara prema 164 zemlje. Ukoliko bi naša država postala članica Svjetske trgovinske organizacije to bi značilo povećanje kredibiliteta i ugleda naše države, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, a investitori bi se brže odlučivali za dolazak u BiH.