Sjedinjene Američke Države (SAD) su u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) spriječile usvajanje jednoglasne osude napada na migrantski centar u Libiji, nakon višečasovnog sastanka, navele su diplomate.

Američka misija pri UN-u nije dala nikakvo objašnjenje razloga blokade nacrta dokumenta koji je sinoć predložila Velika Britanija, a u kom se pozivalo i na prekid vatre i povratak za pregovarački sto.

Jedan neimenovani evropski diplomata je rekao da iz Vašingtona nije došlo zeleno svetlo za objavljivanje deklaracije.

Tokom hitnog sastanka održanog na zahjtev Perua, koji u julu predsjedava Savjetom bezbednosti, svi učesnici su verbalno osudili napad ostičući neophodnost primirja i nastavka političkog dijaloga.

U dokumentu koji je predložila Velika Britanija niko nije okrivljen za napad, ali je izražena duboka zabrinutost pogoršanjem humanitarne situacije u Libiji a od članica UN-a je traženo da poštuju embargo na slanje oružja u Libiju koji je na snazi od 2011.

Na početku sastanka je zvaničnik UN-a pozvao Savjet bezbjednosti da usvoji “čvrst stav za mir i okončanje nasilja” jer će u suprotnom broj civilnih žrtava nastaviti da raste.

Prema navodima diplomata, SAD “ne žele rezoluciju” koja bi kritikovala Haftarovu ofanzivu.

Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok vlada u Tripoliju ima podršku Turske.