Nastavlja se povećanje cijena u Republici Srpskoj. Nakon poskupljenja električne energije za privrednike i pekarskih proizvoda, najavljene su i veće cijene struje u domaćinstvima, u zavisnosti od potrošnje. Dok sindikati negoduju zbog talasa poskupljenja, iz entitetske Vlade poručuju da je povećana i prosječna plata u Republici Srpskoj.

Neke pekare u Banjaluci već su povećale cijene hljeba i za 20 feninga i takav potez opravdale, ne samo povećanjem cijena električne energije za privrednike, već i povećanjem plata i broja radnika u prehrambenoj industriji.

“Svjedoci smo da se sve manje hljeba proizvodi kod nas i da nam treba sve više radnika u prehrambenoj industriji. Te ljude treba platiti. Cijene će sigurno još rasti”, kaže Sađa Trivić iz Udruženja poslodavaca prehrambene industrije RS.

Novi talas poskupljenja u prehrambenoj industriji očekuje se do kraja godine, a takav potez u Savezu sindikata ocjenjuju nekorektnim. Poslodavci, kaže prva sindikalka RS, veće cijene struje ne treba da plaćaju iz džepa radnika.

“Nisu dobili ni prvi veći račun za struju, odmah su poskupili prehrambene proizvode. To jednostavno nije fer. Poslodavci samostalno treba da ponesu teret komunalnih nameta, a ne na leđima radnika, tvrdi predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Nakon električne energije za privrednike i pekarskih proizvoda, biće povećane i cijene struje u domaćinstvima, ali samo onima koji su veliki potrošači, najavio je premijer Radovan Višković.

“Šta to znači? To znači da će struja poskupiti onima koji, recimo, strujom zagrijavaju bazene i sl. A ljudima koji koriste struju za osnovne potrebe u domaćinstvima struja neće poskupiti”, objašnjava Višković.

Iz Vlade napominju da je, uoči talasa poskupljenja, povećana i prosječna plata u RS i da trenutno iznosi oko 900 maraka. Podsjetimo, iz vladajuće koalicije u RS najavljeno je da će do kraja godine prosječna plata iznositi 500 eura, a najniža polovinu tog iznosa.