Upravni Odbor Saveza sindikata radnika rudnika predstavio je Vladi Federacije BiH minimum uslova koji su potrebni za opstanak rudnika. Kao najznačajniji ističu korigovanje cijene uglja sa Elektroprivredom, a koja nije mijenjana zadnjih deset godina, zbog čega se prave veliki gubici.

Kako navode, potrebno je pod hitno analizirati uslove pod kojima Rudnici uglja djeluju u sastavu Kocerna, definisati skup kapitalnih investicionih projekata, koje je potrebno u što kraćem roku realizovati, a koji će dovesti do sigurnijih i humanijih uslova rada, te izvršiti analizu stanja opreme za izvođenje rudarskih radova.

“U zajedničkim rudnicima trenutno rudara koji idu u jamu ima 500, a ostalo je administracija, od 1500 uposlenih. Cijena uglja je stvarno mala, gubitak po toni uglja je 20 maraka po proizvedenoj toni”, kaže bivši radnik RMU Zenica Tevhid Smriko.

“Iz određenih dijelova rudnika radnu snagu treba preusmjeriti ka proizvodnom procesu i određene grupacije penzionisati. Proizvodnju treba porezno rasteretiti”, smatra predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Sa aspekta elektroenergetskog bilansa ostvarenja, kako napominje vršilac dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju u Elektroprivredi Senad Sarajlić, za sada nema problema.

“Imamo sasvim dovoljno zaliha uglja na depou. Ali, u kontinuitetu tih zaliha treba da se u rudnicima odvijaju i proizvodni procesi”, kaže Sarajlić.

Iz Vlade Federacije BiH navode da su dobili dva dopisa od Samostalnog sindikata rudara Federacije, u kojima se Vlada poziva da hitno zaustavi proceduru u koju je krenula i traže hitan sastanak.

“Javno ih pozivam da u ponedjeljak u 12 sati dođu u Ministarstvo. Razgovaraćemo o sindikalnim pitanjima i problemima, ako ih ima. Ovo je poprilično miješanje Sindikata u upravljačku strukturu”, poručio je ministar enerije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

A problema i pitanja o stanju rudnika itekako ima. Kako će ubuduće biti izvođeni rudarski radovi u pogonima Stranjani, Raspotočje i Stara jama, kao i u svim Rudnicima uglja u Federaciji? Kada će biti imenovan novi saziv Uprave u Rudniku mrkog uglja “Zenica”, pitaju se iz Sindikata. Problemi su i u Rudniku uglja “Kreka”, čiji radnici na crno kopaju ugalj, jer od januara ove godine nemaju ugovor o koncesiji.

“Mi imamo situaciju u rudnicima “Kreka” gdje oni trenutno ne mogu obezbijediti bankovnu garanciju. Moram upoznati javnost da je “Kreka” trenutno dužna 10,8 miliona maraka na ime koncesija”, navodi ministar privrede Tuzlanskog kantona (TK) Asmir Hasić.

Vlada Federacije dala je rok od sedam dana za imenovanje uprave Rudnika mrkog uglja “Zenica”. Potom će, ističu iz Elektroprivrede, uslijediti segment izrade plana reorganizacije ovog, ali i ostalih rudnika koji imaju probleme, te će u dva naredna mjeseca Vladi i Ministarstvu biti predloženo da daju saglasnost na te planove.
Ovakva situacija u rudnicima, ali i, kako su ih nazvali iz Vlade Federacije, prijeteće poruke od Sindikata, mogu se reflektovati na ukupnu energetsku sliku u Bosni i Hercegovini, odnosno ukupno snabdijevanje električnom energijom.