Dvije osobe iz Sarajeva inicijala S.H. (1961.) i E.M. (1976.), koje su jučer lišeni slobode u okviru akcije „Tower“, predate su danas u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, gdje će biti zadržani 24 sata, prenosi Fena.

“Nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajući tužilac odlučit će se o eventualnom prijedlogu za pritvor”, potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić.

Navedena lica se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno/poslovnog objekta „Tower“ zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi istima bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretrese u stambeno/poslovnom objektu „Panamera“ na području općine Ilidža, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode jučer su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije.

Podsjećamo, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Tower“, na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu s krivičnim djelom „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišene su slobode dvije osobe S.H. i E.M. kod kojih je prilikom pretresa pronađen i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti od 60.000 KM, koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku, navedeno je u saopćenju FUP-a.