Kompanija Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na vještačkoj inteligenciji kako bi bolje razumjela promjene u raspoloženju vozača dok upravlja vozilom.

Kabinska podešavanja mijenjaće se kao odgovor na izraze lica tj. facijalne ekspresije vozača, s ciljem da se pomoću adekvatnih izmjena pomogne u redukovanju stresa.

Prema sprovedenim istraživanjima, 74% ispitanika priznalo je da se svakodnevno osjećaju pod stresom ili nekom vrstom pritiska.

Jaguar Land Rover
Foto: Jaguar Land Rover promo

Novi sistem za detekciju raspoloženja vozača predstavlja samo jednu od brojnih tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije “mirnog utočišta”, a sa krajnjim ciljem da se unaprijedi cjelokupno iskustvo vožnje.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procjenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagošavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grijejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvjetljene.

Podešavanja se mijenjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto nas svakodnevno osjeća iscrpljeno ili preopterećeno.

Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike vještačke inteligencije kako bi se stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primejnjivao odgovarajuće postavke. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po mjeri lica koje upravlja vozilom.

Foto: Jaguar Land Rover promo

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promjenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zijevanje ili druge znake umora.

Kompanija Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namijenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sjedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svjetla, tintuje tj. zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.