Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo tekst pisma podrške za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Utvrđen je i Prijedlog sporazuma o investicionom grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za izgradnju dionice na Koridoru 5c.

“Mi smo završili sve obaveze koje Vijeće ministara ima u vezi sa izgradnjom termo bloka 7 u Tuzli. Sve druge obaveze su na nivou Federacije i institucija i preduzeća koja su nadležna”, dodao je on.

“Imamo 45 sporazuma koji su na čekanju ili u Predsjednštvu ili u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBIH) što pokazuje da zbog antiustavne blokade PS BiH trpe građani BiH”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je kazao da je zbog krize vlasti, blokirano milijardu maraka. Dodao je i da javna zaduženost BiH iznosi 11 milijardi i 157 miliona maraka, a vanjski dug 8,2 milijarde KM, zaključno sa 30. junom ove godine.

” Što se tiče dinamike izgradnje Koridora 5C, volio bih da bude u skladu sa dinamikom rada Vijeća ministara. Nijedan sporazum unutar naših procedura nije stajao ni minut duže. Sve je to u parlamentarnoj proceduri, a nekih 500 miliona evra čekaju da postanu operativni”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara osvrnuo se i na izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija.

“Vijeće ministara je bilo najangažovanije za taj projekat. Dogovor je bio da Bosna i Hercegovina izgradi zajednički carinski terminal. Do sada je obezbijeđeno 11,5 miliona maraka, nedostaje još tri. Biće za promet roba i ljudi, zato treba još sredstava”, naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je ovom prilikom komentarisao i smjenu potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića.

“Pripremljen je bio igrokaz pošto je gospodin Bratić podnio ostavku koja je u protokolu nestala, da bi to bilo predstavljeno kao smjena. Obrazloženje za njegovu smjenu nije u skladu sa Poslovnikom NSRS, kazao je Zvizdić.

Kada je u pitanju migrantska kriza, on je rekao da će sledeće sedmice biti održan širi sastanak Vijeća ministara i direktora nadležnih tijela, kako bi se u potpunosti posvetili pitanju migranata sa različitih aspekata.

Predsjedavajući Vijeća ministara je, komentarišući predstojeći sastanak političkih predstavnika iz RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio kako smatra da su dobri svaka regionalna inicijativa i razgovor koji imaju za cilj jačanje mira i unapređenje procesa pomirenja, ali na bazi reciprociteta.

“Preferiram saradnju između nezavisnih i suverenih država. Ne mislim da se bilo ko može miješati u unutrašnje poslove naše države i to očekujem, ako dođe do susreta predstavnika stranaka iz RS sa predsjednikom Vučićem u Beogradu. Očekujem poruke poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, naglasio je on