Sve više se razgovara o početku školske godine na području Zeničko-dobojskog kantona. Roditelji, nastavnici, sindikat, ali i ostali akteri razgovora o mogućim načinima realizacije nastave saglasni su u ocjeni da će posljednju riječ dati medicinska struka.

Nastava u osnovnim i srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona trebala bi početi 7. septembra i to je jedino sigurno u ovom trenutku. Još nije poznato na koji će se način realizirati nastavni proces. U kantonalnom ministarstvu obrazovanja potvrdili su za BHRT da su u opciji tri modela izvođenja nastave.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK

“Prvi model koji bi bio najpoželjniji jeste klasični oblik nastave, dakle povratak djece u školske klupe, druga forma jeste kombinacija jednog i drugog modela inaravno ovaj treći način da nastavimo onako kako smo radili od marta do juna mjeseca, to je online nastava.”

U sindikatu, ali i Vijeću roditelja, prevladava mišljenje da bi najbolje bilo, ukoliko je moguće, nastavu izvoditi u školama ili kombinirano. I jedni i drugi,kažu,čekaju poziv nadležnih institucija radi razgovora o početku školske godine.

NAMIR ŠKALJO, Vijeće roditelja OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Zenica

“Razumijemo trenutnu epidemiološku situaciju da je možda i nemoguće organizirati nastavu na klasični način ali vjerujem da se može praviti nekakav miks online nastave i klasičnog boravka učenika u klupama”.

DŽEVAD HADŽIĆ, predstavnik Sindikata obrazovanja ZDK

“Mi iz Sindikata insistiramo da što hitnije i što brže i Ministarstvo i nadležni krizni štabovi procijene i ocijene epidemiološku situaciju i da daju upute kako početi nastavni proces u novoj školskoj godini”.

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica mišljenja su da bi se, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u kantonu, uz uslov da ne dođe do pogoršanja, moglo pronaći adekvatno rješenje za odvijanje nastave u školama.

dr. SENAD HUSEJINAGIĆ, ravnatelj INZ Zenica

“Mjere koje se mogu primijeniti i koje se primjenjuju i na radnim mjestima i u obdaništima mogu se primijeniti i u školama i smatram da to ne bi trebao bitirazlog da se nastava ne odvija onako kako bi trebala, onako kako smo navikli”.

Da li će 40 000 učenika u 100 osnovnih i srednjih škola na podrušju ZDK s početka mjeseca septembra sjesti u školske klupe još uvijek nije poznato. I struka i roditelji i svi ostali koji odlučuju o početku nastave složni su u ocjeni da se prati epidemiološka situacija, te da se konačna odluka donese u narednih deset dana.