Sinoć su proglašeni najbolji pojedinci i kolektivi bosanskohercegovačke ekonomije, na 34. svečanoj dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH“.

Organizator ove tradicionalne manifestacije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Priznanja su otišla u ruke malih, srednjih i velikih kompanija koje su bile najbolje u raznim kategorijama poslovanja, od ostvarenih prihoda, dobiti i izvoza, a posebno raduje da su priznanja došla i u ruke moćnih žena bh. biznisa koje su pokazale znanje koje su krunisale vrhunskim vođenjem kompanija na čijem su čelu.

Posebno priznanje

Jedno priznanje i ove godine se izdvojilo od ostalih. Riječ je posebnoj nagradi „Pečat 100 najvećih“ koje je ove godine otišlo u ruke Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj i Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj prošle godine je ostvarila porast na svim poljima poslovanja od čega se izdvajaju porast dobiti od skoro 65 posto, prihoda od 23,4 posto i izvoza od skoro 14 posto, a za projekte društvene odgovornosti izdvojili su 550.000 KM. Ovi rezultati su ih doveli do ovog najvećeg priznanja koje je dodijeljeno tokom sinoćnje manifestacije.

U kategoriji malih preduzeća najveći izvoz i najveći prihod ostvarila je kompanija Famm iz Brčko Distrikta s prihodom od 37,6 i izvozom od 13,4 miliona KM. U istoj kategoriji najveću dobit (5,7 miliona KM) je imala firma Vertexinvest Group iz Brčko Distrikta.

Sjajnu proteklu godinu će pamtiti i kompanija Remus Innovation iz Sanskog Mosta koja je prošlu godinu imala najveći prihod i izvoz u kategoriji srednjih preduzeća (prihod 31,1, a izvoz 30,9 miliona KM). U istoj kategoriji najveću dobit (8,7 miliona KM) je imala firma Power Pharm iz Banjaluke.

Među velikim kompanijama izdvajaju se dvije – ArcellorMittal Zenica koji je imao najveći izvoz (335,1 milion KM) i tuzlanski Bingo s dobiti od 68,1 milion KM i prihodom od 1,2 milijarde KM. Bingo je i dobitnik čak tri priznanja za ostvarene poslovne rezultate u prošloj godini, a među navedenima je i ono za konsolidovani prihod koji je iznosio 1,27 milijardi KM.

Dodjelu svojevrsnog „oskara bh. privrede“ sinoć su umnogome uljepšale i dame, moćne žene bh. privrede. Kompanije koje su se našle rangirane na ljetsvicama 100 najvećih u BiH, a vode ih žene ostvarile su ukupno 3,1 milijardu KM prihoda prošle godine. Činjenica da od 746 rangirane kompanije 114 njih vode žene i da u tim firmama radi skoro 15.000 radnika, te da su one ostvarile izvoz od 582 i dobit od 243 miliona KM pokazuje svu snagu moćnih žena bh. privrede.

U kategoriji srednjih preduzeća na čijem su čelu žene, a po ostvarenom izvozu najbolja je bila firma Authority Partners koju vodi Amina Karić, a kojoj je uručeno prizanje „Žene u biznisu“. Još jedno takvo priznanje, ali za najbolji plasman u kategoriji velikih kompanija po dobiti otišlo je za Ružu Tomić-Fontana, glavnu direktoricu Coca-Cole HBC Adria, a za rezultate ostvarene u Coca-Cola HBC BH Sarajevo.

Nakon ovih priznanja zaslužene nagrade su uručene i direktorima kompanija koje su bile najbolje u svojim oblastima. BH Telecom je i dalje lider u oblasti „žičanih telekomunikacija s prihodom od 440 miliona KM, a Porsche BH Sarajevo u kategoriji „trgovina automobilima“ s prihodom od 150 miliona KM.

U djelatnosti „trgovina na malo kozmetičkim proizvodima“ najbolja je DM drogerie markt s prihodom od 182 miliona KM, dok je u „proizvodnji oružja i municije“ najbolji konjički Igman s prihodom od 110 miliona KM. Lider u „mašinskoj obradi metala“ je TMD Group Gradačac koji je ostvario prihod od 93 miliona KM, dok je u djelatnosti „proizvodnja prehrambenih proizvoda“ vodeći brčanski Bimal koji je prošle godine ostvario prihod od 173 miliona KM. U kategoriji „proizvodnja osvježavajućih pića“ i dalje je prva Coca-Cola HBC BH Sarajevo s prihodom od 131 milion KM, dok je u djelatnosti „prerada i konzerviranje mesa peradi“ najbolja kompanija Argeta Sarajevo s prihodom od 91 milion KM.

U kategoriji „proizvodnja sirovog željeza i čelika“ najbolji je ArcelorMittal s prihodom od 608 miliona KM, dok je u kategoriji „arhitektonske djelatnosti“ vodeći Integral Inžinjering Laktaši s prihodom od 241 milion KM.

Zaslužena priznanja su otišla u ruke direktorima kompanija koje su ostvarile najveći prihod u pojedinim oblastima, među kojima su: GS Tvornica mašina Travnik, Tvornica cementa Kakanj, Mann Hummel Tešanj, EuroExpress Banjaluka, MG Mind Mrkonjić Grad, Establish Sarajevo, Jysk Sarajevo, Planet Soft Banjaluka, Derubis yacht Vitez, Mladegs-Pak Prnjavor, JP Apoteke Sarajevo, Imacosystemtehnik Usora i Termoelektro Brčko. Među onima koji su sinoć slavili, jer su bili najbolji u svojim djelatnostima su i Tecnofil BH Odžak, Agreks Donji Žabar, Rudnik mrkog uglja Banovići, Savox Milići, Kolektor CCL Laktaši, Rafting centar Foča, R&S Sarajevo, Tropik ribarstvo-Ribnjak Janj Banjaluka, JP Nacionalni park Una, Coly Company Sarajevo, ZOO Centar Sarajevo, Lokom Sarajevo, Margo Istočna Ilidža, Termograding Gacko, Sport Klub Sarajevo, Elektrokontakt Vareš, HI Destilacija Teslić, Ovnak Vitez i Franck Sarajevo.