Zbog nedostatka kvoruma u Sarajevu je prekinuta prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Naime, zasjedanju je prisustvovalo šest delegata – pet iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda. U skladu sa ranijim najavama, delegati iz reda srpskog naroda nisu se pojavili, javila je naša reporterka Arijana Misimović.

Sjednica je trajala manje od trideset minuta, uključujući i petnaestominutnu pauzu, nakon koje je zaključeno da nema uslova za njeno održavanje.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović zbog toga što danas ističe rok do kada Bosna i Hercegovina treba imenovati delegaciju koja bi učestovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Izetbegović je odgovorio na kritike potpredsjednika Doma naroda PS BiH Nikole Špirića i Dragana Čovića, prema kojima je zakazivanje sjednice bilo jednostran potez, kazavši da se držao obaveze iz člana 58. Poslovnika Doma naroda.

“Bosna i Hercegovina je propustila šansu da ipak pošalje svoju delegaciju, imali smo rok do sutra u 10 sati”, rekao je on.

Špirić, koji je ranije najavio da delegati iz SNSD-a neće prisustvovati zasjedanju, rekao je da je sazivanje današnje sjednice kršenje Poslovnika.

Foto: Arijana Misimović/BHRT

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice bio je i izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.