Nema sjednica do izbora novog rukovodstva. Tako je juče odlučila većina poslanika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ugledajući se na kolege sa državnog nivoa. Dok je za opoziciju to još jedan dokaz preslikavanja krize sa državnog na federalni nivo, u vladajućim redovima uvjeravaju da je rješenje na pomolu.

Pripremila : Tijana Kecman

Ne blokiramo rad federalnog Parlamenta, i to ćemo dokazati u narednih 15 dana – tako su poslanici SDA i HDZ-a objasnili prijedlog da se sjednica Predstavničkog doma prekine do izbora novog rukovodstva.

“Dokaz će brzo uslijediti. Ali ne onda kada bi to htio gospodin Mašić, već kad to hoće parlamentarna većina”, rekao je Mladen Bošković iz Kluba poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Za opoziciju, vladajuća većina pokušava da preseli političku krizu sa državnog na federalni nivo. Objašnjenja da će, ukoliko vlast ipak ne bude formirana za dvije sedmice, sjednice biti nastavljene, nisu ih ubijedila.

“Vi se, što se nas tiče, danas dogovorite i formirajte većinu u ovom domu, formirajte rukovodstvo doma i izaberite vladu, ali nemojte zaustavljati funkcionisanje koji jedini funkcioniše, i u Federaciji i na nivou države. Zašto? Zato što…ne znate ni vi”, kazao je šef Kluba poslanika SDP-a u PDPFBiH Damir Mašić.
“Pa ćete zaustaviti, između ostalog, razmatranje izvještaja o Fondu solidarnosti,finansijskom planu, izvještaj o radu Vlade, sve to nije od životne važnosti, ali je vaša koalicija i izbor novog predsjedavajućeg pored, kako kažete, već korektnog postojećeg predsjedavajućeg, od životne važnosti za građane”, kazala je poslanica DF-a Sabina Čudić.

Opozicija je, za promjenu strategije poslanika u federalnom Predstavničkom domu optužila, kako su ih nazvali, osovinu “Čović-Dodik”. Dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, poručuje da se u koalicione odnose u Federaciji ne miješa, čelnik HDZ-a je, kao i do sada, optimističan.

“Ja mislim da bi, u nekom narednom razumnom vremenu ispred nas taj posao trebali završiti, tako da imamo bar nositelje zakonodavne vlasti koja bi mogla onda pratiti ono što radi Vlada Federacije u ovom svom tehničkom mandatu”, smatra Čović.

Politička prepucavanja koštaju građane već mjesecima. Unsko-sanski kanton nije dobio obećanu pomoć u borbi sa migrantskom krizom, a mnogi projekti s međunarodnom finansijskom podrškom su na čekanju. Za to vrijeme, poslanici i delegati ne čekaju na svoja primanja. Iako se od januara nisu mnogo ni sretali, a kamoli naradili, plate im uredno liježu na račune. Prema dostupnim podacima, BiH parlamentarcima je, u posljednjih šest mjeseci, za plate i naknade isplaćeno milion i po maraka.