Dvojica američkih vojnika ubijena su u Afganistanu danas , saopćio je NATO, kao posljednje žrtve među međunarodnim snagama dok se SAD i talibani pripremaju za novi krug razgovora.

NATO-ova misija Odlučna podrška u Afganistanu nije pružila dodatne detalje, ali su pogibije uslijedile manje od 24 sata nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo nenajavljeno posjetio Kabul i kazao je kako se nada postizanju mirovnog sporazuma s talibanima “prije 1. septembra”.

– U skladu s politikom američkog ministarstva odbrane, imena vojnika neće biti objavljena u periodu od 24 sata dok se ne obavijesti najbliža rodbina – navodi NATO u saopćenju.

Talibani navode u saopćenju da su ubili dvojicu američkih vojnika iz zasjede u oblasti Sayed Abad u južnoj pokrajini Wardak, ali NATO nije odmah potvrdio da li je riječ o istom napadu.

Današnjim žrtvama je ukupan broj američkih vojnika ubijenih u Afganistanu do sada u ovoj godini porastao na devet, u poređenju s 12 ubijenih u kompletnoj 2018.

Skoro 2.300 američkih vojnika je poginulo i više od 20.400 je ranjeno u toj zemlji otkako je koalicija pod američkim vodstvom svrgnula talibane u 2001., prenosi AFP.