Bagdad ni u kakvim okolnostima neće dozvoliti da Vašington iskoristi avio-baze na teritoriji Iraka za izvođenje vazdušnog napada na Iran, izjavio je irački predsjednik Barham Salih.

On je za CNN rekao da Irak ne želi da teritorija te zemlje bude iskorišćena za organizovanje napada na bilo koju susjednu zemlju, uključujući Iran.

“To definitivno nije dio sporazuma iračke Vlade i SAD”, naglasio je Salih.

Salih je podsjetio da je Bagdad pozvao vojsku SAD i koalicije za borbu protiv terorizma sa samo jednim ciljem i da je to borba protiv takozvane Islamske države, prenio je TASS.

Tenzije između Irana i SAD porasle su nakon požara na dva naftna tankera u Omanskom zalivu 13. juna, nakon što su, navodno, plovila bila meta napada. Vašington je za navodni napad okrivio Teheran, a saopštenja SAD o krivici Irana podržale su Velika Britanija i Saudijska Arabija.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je navode Vašingtona o krivici Teherana.

Vojska Irana oborila je u četvrtak, 20. juna, američku bespilotnu letjelicu, nakon čega je predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) naredio vazdušne napade na tri objekta koji se nalaze na iranskoj teritoriji.

Tramp je u posljednjem trenutku otkazao napade na Iran, jer je smatrao da ne bi bili proporcionalni obaranju bespilotne letjelice, zbog činjenice da bi u napadima američke vojske poginuo veći broj ljudi.