Parlament Sjeverne Makedonije većinom glasova izabrao je pet novih ministara u okviru rekonstrukcije koalicione vlade SDSM i DUI, premijera Zorana Zaeva.

Sa 65 glasova “za” i 25 “protiv”, sinoć je izabran novi ministar lokalne samouprave Goran Milevski, predsjednik Liberalno-demokratske partije, manjeg partnera SDSM Zorana Zaeva u vladajućoj koalciji.

Istim brojem glasova za novog ministra kulture izabran je Husni Ismaili, dok je novi ministar poljoprivrede Trajan Dimkovski umesto Ljupča Nikolovskog, koji je to mjesto napustio jer je imenovan za generalnog sekretara SDSM.

Naser Nuredini je izabran za novog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, a dosadašnji prvi čovjek tog ministarstva i potpredsjednik DUI Sadula Duraku prešao je na čelo novoformiranog Ministarstva za politički sistem.

Mjesto smijenjenog ministra finansija Dragana Tevdovskog ostaje upražnjeno nakon što je premijer Zoran Zaev na početku sjednice o rekonstrukciji odustao od namjere da preuzme i tu funkciju nakon upozorenja Antikorupcijske komisije da spajanje funkcija nije dozvoljeno zbog sukoba interesa.

Zaev će ipak, kako je najavio, rukovoditi Ministarstvom finansija Sjeverne Makedonije do izbora novog ministra, ali nije rekao kada planira da ga predloži.

Za poslanike najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE rekostrukcija Vlade Zorana Zaeva, koju smatraju nesposobnom, “samo je kozmetička”, dok poslanici članica vladajuće koalicije SDSM i DUI tvrde da je to “odgovor na očekivanje građana” i da će “uspješna vlada biti još uspješnija”.