Informacioni sistem Kancelarije za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo i Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo prezentovani su i zvanično pušteni u rad danas u Sarajevu.

To je rezultat rada Kancelarije za borbu protiv korupcije i Vlade Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OEBS-a u BiH. Šef Kancelarije Erduan Kafedžić precizirao je da će se redovno raditi različite analize, utvrđivati nepravilnosti, upozoravati.

Taj informacijski sistem prije svega je, kaže, centralizovan. Podaci o imenovanjima, zaposlenim, javnim zvanilnicima, imovini, nalaze se na jednom mjestu. A velike su mogućnosti analitike, pretrage, informisanja.

Tamo gdje bude kršenja i nepravilnosti ići će, kaže, prema nadležnim institucijama. Javnost će transparentno biti informisana, putem veb stranice kancelarije, odnosno grafikona i matematičkih prezentacija.

“Kazne su visoke za javne zvaničnike koji ne dostavljaju imovinske kartone ili to ne urade blagovremeno. Kancelarija ima informacioni sistem koji će svakodnevno provjeravati rokove, odnosno imenovane zvaničnike. Tim konceptom pratićemo nesrazmjeran rad imovine i komunicirati s nadležnim institucijama, konkretno SIPA-om i Tužilaštvom”, naglasio je u izjavi novinarima.

Resorna kantonalna ministarka Lejla Brčić okarakterisala je to kao prvi korak u istinskoj implementaciji Zakona o prijavljivanju i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija, koji je usvojen ranije ove godine.

“To je zapravo objava registra imovinskih kartona nosilaca javnih funkcija. Time pokazujemo istinsku opredijeljenost ka transparentnosti jer je Kancelarija omogućila da podaci budu pretraživi, usporedivi, da se realizuje istinska kontrola”, naglasila je.

Prema mišljenju šefa Misije OEBS-a u BiH Brusa Bertona, i Zakon i Registar su bitni za povećanje nivoa povjerenja stanovništva u nepristrano funkcionisanje administrativnih, zakonskih i izvršnih tijela Kantona kao i drugih kantonalnih javnih kancelarija i u sveukupnu borbu koju ova država vodi protiv korupcije.

Premijer KS Edin Forto istakao je na današnjem skupu da su napravljene značajne promjene na putu prevencije korupcije u KS, te ih okarakterisao kao reformske iskorake.

I za šefa Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslava Štefaneka Registar je odličan izvor informacija za stanovništvo o načinu utroška budžetskih sredstava.