Bosni i Hercegovini je u proteklom periodu odobreno više od 21 milion maraka u svrhu ublažavanja migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. Međutim, pomoći drugih nivoa vlasti, čast izuzecima, gotovo da nema.

AUTOR: HARIS DOMAZET/BHRT

SEMIHA BOROVAC, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Migranti u USK nisu samo problem USK nego cijele države.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, zastupnik u Parlamentu BiH

Da se ne ostavi samo isntitucijama USK da se bore sa ovim problemom koji je problem ne samo USK nego cijele državeOvo je najviše puta izrečena rečenica političara u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o migrantskoj krizi. Međutim, na terenu je situacija drugačija. Unsko-sanski kanton je ostavljen sam da se bori sa globalnim problemom. Ovo je stav i građana i političara iz Krajine. Između ostalog, to se vidi i u pomoći koju je Unsko-sanski kanton za vrijeme trajanja migrantske krize dobio od ostatka države. 200 hiljada maraka od Kantona Sarajevo.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK

To je sve što je došlo na USK.  Novinar: A od međunarodnih organizacija?  Ružnić: Od međunarodnih organizacija kada je u pitanju kantonalni nivo bila je podrška od strane IOM-a u visini od 160 hiljada maraka za jedinicu podrške policije gdje su nam u toj vrijednosti dodijelili 4 policijska kombija i onaj dio specijalističke opreme za policiju.

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva USK

Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije je donesena odluka da se USK pomogne sa 4 miliona maraka, za policiju i zdravstvu. Međutim, ta sredstva još uvijek nisu stigla.

Također, od Ioma su dobili i 160 hiljada za zdravstvo, od čega je 60 hiljada maraka namijenjeno za nabavku sanitetskog vozila. Grad Bihać za upravljanje migrantskom krizom dobio je 50 hiljada maraka od Vlade Republike Srpske, po 15 hiljada od Doboja i Banja Luke, te 10 hiljada maraka od Bijeljine. Situacija je sada i teža, zbog činjenice da potrebe migranata na Vučjaku finascira isključivo Unsko-sanski kanton.

PETER WAN DER AUWERAERT, šef IOM-a u BiH

Ova prva faza biće implementirana od strane grada zajedno sa kantonom i CK. Mi što se tiče IOM-a moramo sačekati sa svojim partnerom UNHCR-om da dobijemo dozvolu od strane donatora da se uključimo u bilo kakve aktivnosti. Dakle, to ćemo kasnije odlučiti.

I dok međunarodnim organizacijama nije smetalo to što je više stotina migranata bez osiguranih obroka i bilo kakvih uslova za život danima boravilo ispred Bire, Vučjak, na kojem ako ništa drugo barem imaju osigurane obroke, im ne odgovara. Brigu o ovim ljudima vodi Crveni križ iz kojeg apeluju na građane da im pomognu u vidu donacija. A koliko će se kanton sam moći boriti sa ovom situacijom, u ovom trenutku je teško reći.

AGAN BUNIĆ, predsjedavajući Skupštine USK

Mi samo u financijskom dijelu to nećemo moći izdržati i mi ćemo ili tražiti novu lokaciju ili ćemo Vučjak dovesti u standard pa da ne bude problem da ga financira i EU i IOM.

Iako teški uvjeti, na Vučjaku se iz dana u dan poboljšavaju. Jučer je stigla značajna donacija iz Njemačke u vidu dušeka, jastuka i prekrivača. Naredne sedmice postavit će se i dva ambulanta kontejnera, kako bi migrantima bila osigurana zdravstvena zaštita. Međutim, bez uključivanja države i međunarodnih organizacija, problem migranata će ostati problem Unsko-sanskog kantona.