Visoke temperature otežavaju uslove rada, posebno onima koji borave na otvorenom prostoru. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pozvalo je poslodavce da provedu posebne mjere zaštite, s ciljem očuvanja zdravlja radnika.

AUTOR: DARIO DRMAČ/BHRT

Poslodavcima je preporučeno da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 časova, te njihovog nastavka poslije 16 časova.

Sve ono što je vlada federacije nabrojala u svojoj preporuci se dakle odnose na otežane uslove u ovom periodu, i mi insistiramo na tome da se sve ovo dosljedno poštuje.

Federalna vlada u obzir je uzela nemogućnost prekidanja rada u toku dana,posebno onih koji borave na otvorenom prostoru, ali da se njihovo radno vrijeme pomjeri na šest časova ujutro.

“Što se tiče radnog vremena mi radimo ujutro od 7 do 5-6 , kad malo prehladni. Što se tiče ovih temperatura mi moramo raditi, nema veza da li je bila temperatura 38, ili 40 nama to ne predstavlja neki problem, mi moramo raditi”, kazao je Vedad.

Ove preporuke je teško sprovesti, kažu radnici.

“Vruće je ovih dana, ovaj nam krov plastičan grije on vamo, ali izdržimo”, kazala je Muratka.

Poslodavcima se takođe preporučuje da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih neprilika radnicima omoguće korišćenje godišnjeg odmora, kao i odijevanje prilagođeno visokim temperaturama.