Nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počet će štrajkom prosvjetnih radnika. U isto vrijeme se očekuje i zatvaranje pojedinih područnih škola, kao i otpuštanje određenog broja nastavnika.

Naš novinar Haris Domazet u Bihaću je sa ministrom obrazovanja Unsko-sanskog kantona Damirom Omerdićem razgovarao o Analizi koju je sačinila komisija čiji je zadatak bio da utvrdi stvarno stanje u školama na području USK.

Komisija je zaključila da je neophodno zatvaranje određenog broja škola i otpuštanje određenog broja prosvjetnih radnika.

“Analizu, koju vi sada spominjete, napravila je komisija koju je imenovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture. Ona je izašla na teren da vidi stvarno činjenično stanje: broj đaka, broj izvršilaca i sve ostalo. Ta analiza nam je trebala da vidimo u kakvom je stanju obrazovanje, kako bi mogli kreirati politiku”, rekao je Omerdić.

Prema njegovim riječima, imenovana je nova komisija koja će utvrditi mjere – kratkoročne, koje će odmah stupiti na snagu, te srednjoročne i dugoročne.

“Ministarstvo trenutno razmišlja tako da, kroz taj niz mjera, nastavnici koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme, neće biti ostavljeni na cesti. Ide se u smjeru da, eventualno, kroz pravilnik o tehnološkom višku, neki ljudi izgube određeni broj časova, ali da se tim nastavnicima da mogućnost da prekvalifikacijom mogu otići u neku drugu oblast”, rekao je Omerdić.