Povrće i voće nikad nije bilo skuplje nego ove godine. Pojedine kulture, poput borovnica, skuplje su i od mesa, a sve je više onih koji kupuju na komad. Da li da očekujemo povećanje cijena i šta kažu proizvođači?

Autor priloga: Ivana Trbić

“Sve je skupo”, “Prošle godine sam puna kolica znala natovariti za 10 KM, sad mi treba 20”, “Kakve su penzije dobro možemo i živjeti” – ovako građani Bijeljine komentarišu cijene voća i povrća koje, kako kažu, nikad nisu bile više.

Najskuplje su borovnice, a od povrća su luksuz na trpezama grašak, boranija i bijeli luk. Iako se žale, kupuju, pa barem i na komad, kažu prodavci.

“Ne možemo se žaliti. Cijene jesu u odnosu na ostale godine baš velike, ali šta ćemo, narod kupuje” , kaže prodavačica Olenija Trifković.

Zaštitnici potrošača kažu da su cijene dostigle svoj “istorijski maksimum”, ali da ih jednako brine tzv. puzajući rast cijena.

“Nema zvaničnog povećanja cijena nego kad su u pitanju prehrambeni proizvodi imate smanjenje gramaže, težine artikla koji se prodaje, a ostaju iste cijene” , navodi Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina.

Jedini koji su zadovoljni u cijeloj situaciji su poljoprivrednici, i to samo oni koji su uspjeli da, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, sačuvaju rod. Među njima je i Mladen Lazić iz Golog Brda, koji proizvodi papriku, krastavac i paradajz za velike lance marketa.

“Obično u ovo vrijeme cijene su sve ispod marke, sad je sve preko marke. Za kilogram paprika dobijamo marku i po, za kilogram krastavca marku, a prošlih godina su cijene bile negdje u ovom periodu za krastavac 30, za papriku 80 feninga” , kaže Lazić.

Visoka cijena pojedinog voća uzrokovana je manjom proizvodnjom, ali i nedostatkom radne snage koja treba da obavi zahtjevan posao berbe. Proizvođači su podigli dnevnice sa 20 na 40 KM, skratili radno vrjeme, ali radnika ni na vidiku.