Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će zvanično biti niže za oko 27 posto, dok se od jula 2021. godina planiraju ukinuti svi dodatni troškovi rominga za krajnje korisnike, javlja Anadolija.

Cijene će biti snižene na osnovu Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga potpisanog u aprilu ove godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, a koji je danas stupio na snagu.

Na sporazumu su radili Savjet za regionalnu saradnju (RCC), Evropska komisija i Vlade Zapadnog Balkana.

Cijene će biti ograničene na 0,19 evra po minuti poziva, 0,06 evra za SMS poruku te 0,2 evra po megabajtu internetskog prometa.

Cijena rominga sa Albanijom biće umanjena za između 86 i 97 posto, budući da Albanija i Kosovo do sada nisu bili dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

– Niže cijene rominga uskoro i u EU –

S novim regionalnim sporazumom o romingu od jula 2021. neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u zemljama Zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da te usluge koriste kod kuće. Na taj način više od 15 miliona ljudi u regionu direktno će osjetiti pogodnost nesmetanog komuniciranja, na isti način kao i stanovnici EU.

“Plan je da Zapadni Balkan postepeno snižava cijene, dok se ne dođe do njihovog ukidanja od jula 2021. Kada je postignut regionalni sporazum, Evropska unija je najavila pregovore o smanjivanju cijena sa Zapadnim Balkanom, koji će vrlo brzo početi. To znači da će u vrlo bliskoj budućnosti naši građani koji putuju u EU plaćati znatno manje cijene rominga nego prije. Budimo pozitivni i vjerujmo da će EU dati rezultate, kao što je regionalna saradnja dala rezultate u slučaju sporazuma o snjižavanju cijena rominga”, izjavila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka RCC-a, javlja Anadoliija.

Istakla je da svakodnevno održavaju kontakt sa ljudima iz regiona i da ih je većina oduševljena ovom viješću. Podsjetila je da, prema istraživanju RCC-a “Balkanski barometar 2019”, 70 odsto privrednika u regionu smatra kako će smanjivanje cijena rominga biti korisno za njihov posao.