Nakon što je Kantonalni odbor Stranke demokratskog progresa BiH Tuzla donio odluku o koaliranju sa blokom predvođenim Strankom demokratske akcije, oglasio se i Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona. Poručili su da “neće isporučiti Tuzlanski kanton SDA-u”.

“Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane Tuzlanskog kantona, da ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, ‘isporučiti’ Tuzlanski kanton SDA-u”, saopšteno je iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

Kako su naveli, SDA je u prethodnom periodu, svojim odlukama urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, čime je HDZ-u i SNSD-u omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u Bosni i Hercegovini.

Dodali su da je zbog toga, između ostalog, Glavni odbor SDP-a na sjednici održanoj 9. februara 2019. godine donio odluku da neće koalirati sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om.

“Želimo napomenuti da je jedino Glavni odbor po Statutu SDP-a zadužen za donošenje Odluke o eventualnim koalicijama”, poručili su iz Kluba poslanika, te dodali da ni u kom slučaju neće odustati od principa SDP-a.