Iranske vlasti saopćile su da će posljednja prilika za spašavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu isteći za 60 dana, javila je agencija AP.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi (Abbas Mousavi) izjavio je da Iran više neće nuditi rokove za spasavanje sporazuma kada u septembru istekne 60 dana.

Teheran je jučer zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma “za 60 dana” ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

“Nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo rešenje jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu” plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči.

Iranski zvaničnik je podsjetio da je njegova zemlja za opstanak sporazuma i dodao da se mjere preduzete od maja o smanjenju obaveza prema sporazumu mogu povući ako se Iranu ispune zahtjevi, javio je FP.

Ti zahtjevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima vanjsku trgovinu zaobilazeći sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu poslije istupanja iz sporazuma.

Iranske vlasti saopćile su jučer da nastavljaju da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 posto.Ove mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Nuklearni sporazum zaključili su 2015. godine u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.