A jako nevrijeme pogodilo je i Bijeljinu. Vjetar i grad nanijeli su ogromnu materijalnu štetu poljoprivrednicima. Potpuno su im uništeni usjevi u plastenicima.

Dario Drmać/BHRT

Početak kraja za poljoprivrednu proizvodnju u Bijeljini – tako poljoprivrednici opisuju situaciju koja ih je zadesila. Vjetar i grad potpuno su uništili usjeve. Štete su ogromne.

Mladen Lazić, poljoprivrednik iz Bijeljine

“Radi se o 5 hektara plastenika, gdje je hektar i po uništen kompletno pod rodom. Vjetar je uništio plastenike, a zatim grad koji je pao, potpuno je dokusurio, tako da je šteta ogromna, radi se o 200 tona paradaiza, šteta je vjerute 500 hiljada maraka”

Vojislav iz Bjeljine jučer je imao 18 plastenika, danas više nijedan. Plastenici sa paprikama i krastavcima, koji su već bili spremni za berbu, potpuno su uništeni. Ove godine neće uspjeti ništa prodati.

Vojislav Jevremović, poljoprivrednik iz Bijeljine

“Definitivno ovdje kod nas je kraj za sve, nema ništa, uništeno je sve. Nema nijedan plastenik za prodaju, što se tiče ove sezone, ona je za nas završena”

Sve što su radili kroz cijelu godinu, pod jakim nevremenom brzo je nestalo. A osim usjeva, jak vjetar uništio je i krovove kuća i pomoćnih objekata.

Mile Nešković, poljoprivrednik iz Bijeljine

“To je za 15 minuta nestalo sve, plastenika nema više. Otkrivena je i štala i kuća, sinoć smo morali pokriti”

Budući da ove godine od prodaje neće uspjeti zaraditi ništa, materijalnu štetu, i plaće radnicima, poljoprivrednici, ne mogu sami osigurati, te kako kažu očekuju financijsku pomoć nadležnih institucija.