Sjedinjene Američke Države žele da formiraju koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u Zalivu, dok su i dalje velike tenzije između SAD-a i Irana, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske Džozef Danford (Joseph Dunford).

Tenzije u toj oblasti, preko koje prolazi gotovo jedna trećina svjetske sirove nafte, dostigle su vrhunac. SAD su optužile Iran za nekoliko napada na tankere, dok je Iran oborio jednu američku vojnu bespilotnu letjelicu.

“Trenutno smo u kontaktu sa nekoliko zemalja kako bismo formirali koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u moreuzima Ormuz i Bab el Mandeb”, rekao je general Danford i dodao da će za dvije do tri sedmice biti određeno koje će nacije imati politiku da podrže takvu inicijativu.

Prema njegovim riječima, SAD bi obezbjedile pomorsko nadgledanje, a tankeri bi bili prolazili uz pratnju brodova nacija čiji su tankeri.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo (Mike Pompeo) nedavno je izrazio nadu da bi više od 20 zemalja, među kojima Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, moglo da bude uključeno u to pomorsko obezbjeđivanje u Zalivu.