Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim, sa kojim je razgovarao o otvaranju ruskog tržišta za hranu životinjskog porijekla iz naše zemlje. Šarović je rekao da očekuje otvaranje ruske granice za naše privrednike u ovoj oblasti.

“Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je Evropska unija, koja zahtijeva visoke standarde već dozvolila izvoz većine vrsta hrane. Sistem za izvoz hrane životinjskog porijekla je dovoljno razvijen i očekujem otvaranje ruske granice za naše privrednike i u ovoj oblasti”, istakao je Šarović.

Ambasador Ivancov pozdravio je nedavno usvajanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Takođe, na sastanku je razgovarano o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i pitanju kvalitete tečnih naftnih goriva čije regulisanje je važno za pregovore sa ruskom stranom o pristupanju BiH toj organizaciji.

Ivancov je čestitao Šaroviću izbor za predsjednika SDS-a, ističući da će njegov izbor biti pozitivan korak za stranku, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.