Na sastanku predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva i dioničara Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je održan danas poslijepodne u prostorijama mostarskog Aluminija ponovljeno je kako ima nade za to preduzeće.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić izjavio je kako se razgovaralo o spašavanju Aluminija, očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja.

“Pokušaćemo voditi brigu i zbrinuti radnike jer su svi ostali bez radnih mjesta gašenjem struje u fabrici. Cilj je što je moguće prije pokretanje proizvodnje. Ne razmišljamo o stečaju”, rekao je Klepić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić rekao je kako krivaca ima mnogo za ovakvu situaciju, no kako su najmanji krivi radnici.

“Iznijeli smo svoje zahtjeve pred Čovićem”, kazao je Biokšić i izrazio uvjerenje da će se radnici htjeti vratiti na svoja radna mjesta.

On najodgovornije za gašenje fabrike smatra predstavnike Vlade FBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka s predstavnicima Uprave i malih dioničara mostarskog Aluminija otišao bez izjava za medije.

Foto: Nikola Bačić/BHRT

Podsjetimo, prije ovoga sastanka, Čović se sastao s predstavnicima Nezavisnog sindikata Aluminija u centrali HDZ-a u Mostaru kada je preko sindikalista obećano kako neće doći do stečaja, da će se svim radnicima uplatiti doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje te da će svi radnici u dužem vremenu biti vraćeni na posao.

Pri izlasku iz centrale ljutiti radnici su zasuli Čovića pogrdnim riječima i gađali njegov automobil flašama. Dvije osobe su privedene radi sukoba s policijom, a jedna osoba je povrijeđena, tačnije, stala je na razbijeno staklo i posjekla se, pri čemu je intervenisala Hitna pomoć.

Sastanku je prisustvovala i federalna ministarka finansija Jelka Milićević.