Kantonalni sud u Sarajevu donio je 11. jula rješenje o puštanju iz pritvora Daria Delibašića, nakon čega je on pušten na slobodu, potvrđeno je Feni u tom sudu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je puštanje iz pritvora i određivanje mjera zabrane po čijem prijedlogu je Sud i postupio.

Delibašiću je tako zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta, putovanja te mu je izrečena mjera sastajanja sa određenim osobama. Izrečena mu je naredba da se mora povremeno javljati nadležnom državnom organu.

Daria Delibašića su 17. maja uhapsili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje ga sumnjiči za sudjelovanje u počinjenju krivičnog djela razbojništva i otmice iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Mediji su prenijeli da je Delibašić osumnjičen da je 20. aprila sudjelovao u otmici Turčina Tamera Kilerdžija, jednog od vlasnika nargila bara “Mahala” u Sarajevu. Naoružane osobe su onda u naselju Pejton na Ilidži presreli Kilerdžija, koji se nalazio u putničkom automobilu. Prijeteći vatrenim oružjem izveli su ga iz vozila, svezali i držali zarobljenog do narednog dana, kada su ga ostavili u sarajevskom naselju Otoka, a od njega su tražili milion KM.

Delibašić je privođen i ranije u vezi istog slučaja, ali nije bilo zakonskog osnova za njegovo zadržavanje.