Danas se Zalazju obilježava 27. godišnjica stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Zalazje i Sase, kao i bratunačkim Biljača i Zagoni. Služen je parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine.

Osim 69 ubijenih, tog Petrovdana 1992. godine nestale su i 22 osobe, od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Tijela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci tih deset stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

U okviru obilježavanja 27 godina od zločina nad Srbima, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici održana je liturgija, nakon čega su članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i brojne delegacije posjetiti mjesta stradanja.

Time se završava program tradicionalne Memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na ubijene Srbe.