Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bh. državljanina Ćufurović Ibre (1995.), koji je optužen za učešće u terorističkoj organizaciji.

Ćufurović se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama ISIL-a, koji je od strane Savjeta bezbjednosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio skoro 5 godina, sve do 20. aprila 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime „Abu Kasim Albosni“, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

On se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo Organizovanje terorističke grupe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Tužilaštvo BiH/BHRT