Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) završio je danas dvodnevnu posjetu Srbiji, a s aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drugog dana posjete, Makron i Vučić razgovarali su sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

“Hvala na svemu, dragi prijatelju Emmanuel Macron”, naveo je Vučić na Instagram nalogu.

Regionalna kancelarije za saradnju mladih je osnovana 2016. godine na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Nakon tog sastanka, predsjednik Srbije je izjavio da bi sljedeći sastanak Beograda i Prištine u prisustvu Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel trebalo da bude u septembru.

“Potrebno je neko nrijeme da se opet o nekim starima govori, ja mrzim da prebacujem krivicu na drugi stranu i da pričam o taksama i ne znam šta sve, sačekajmo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo i mi izaći sa onim što je naše”, rekao je Vučić.

Prethodno je Macron juče na konferenciji za medije s Vučićem istaknuo da Evropska unija mora da se reformiše, kako bi bila spremna za nove države članice, te da je sporazum između Srbije i Kosova koji bi bio kompromisan, globalan i trajan test i za samu Evropu.

Foto: Predsjeništvo Republike Srbije – Anadolu Agency

IZVOR: Anadolu Agency (AA)