Ursula von der Leyen izabrana je večeras u Strasbourgu za novu predsjednicu Europske komisije. Za nju su glasala 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano.

Kako bi postala predsjednica Komisije, Von der Leyen trebala je dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa. Glasanje je bilo tajno, na papirnatim listićima, a samo jedan listić je bio nevažeći.

Von der Leyen je osvojila 51, 27 posto glasova, odnosno podršku samo 9 zastupnika više od minimalnog broja koji joj je bio potreban za preuzimanje Evropske komisije.

“Osjećam se počašćeno i prepuna emocija. Povjerenje koje ste mi dali je vjera koju ste ukazali Europi”, kazala je Von der Leyen u svom prvom obraćanju europarlamentarcima nakon objave rezultata glasanja.

Von der Leyen (60), dosadašnja ministrica obrane Njemačke, ranije danas je u govoru pred parlamentom kao središnji problem s kojim se suočavaju Europa i svijet istaknula klimatske promjene.

“Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost naših vremena“, kazala je Von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Također, nova čelnica Europske komisije najavljuje osnivanje europske banke za klimu dodavši kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

Nakon dugotrajnih pregovora na Europskom vijeću, Von der Leyen je početkom srpnja nominirana za predsjednicu Komisije, nakon što je propao koncept spitzenkandidata, odnosno nakon što su za čelno mjesto Komisije odbijeni kandidat pučana Manfred Weber, socijaldemokrata Frans Timmermans i liberala Margrethe Vestager, što je bio jedan od prigovora socijaldemokrata i zelenih protiv izbora Von der Leyen na čelno mjesto Komisije.

Ursula von der Leyen je od 2005. do 2009. bila njemačka ministrica obitelji, od 2009. do 2013. ministrica rada, dok je 2013. postala ministrica obrane.

Za prethodnog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera 2014. su glasala 422 europarlamentaraca, dok ih je 250 bilo protiv, a 47 zastupnika nije bilo prisutno na glasanju.

Izvor: Hina/BHRT