Predstavnički dom Kongresa SAD ubjedljivom većinom odbacio je prijedlog demokratskog kongresmena za impičment predsjednika Donalda Trumpa zbog nedavnih rasističkih uvreda na račun četiri demokratske predstavnice, u glasanju koje je prikazalo koliko su demokrate podijeljene po pitanju pokušaja da se Trump ukloni prije izbora 2020.

Prijedlog teksaškog demokrate Ala Greena je odbačen sa 332 glasa dok je 95 kongresmena glasalo za impičment, a protiv predloženih mjera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše AP, da je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, demokrata, bila uspješna u naporima da spriječi pokušaj impičmenta prije pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smjenu predsjednika.

“Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav”, rekao je Green poslije glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv impičmenta.

“Ovo je jedino što su oni htjeli da urade još od dana izbora”, rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarthy.

Trump je pokušaj impičmenta nazvao “najsmješnijim projektom u koji je ikada bio uključen”.

On je rekao da je “ogromna većina protiv impičmenta završetak te priče” i pozvao demokrate da se “vrate poslu”.

AP navodi da novije ankete pokazuju da se većina građana protivi opozivu, a čak i kad bi ga Predstavnički dom izglasao, što je jednako podizanju optužnice, Trump bi na suđenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobođen optužbi.

Kongresmen Green je prijedlog za impičment podnio zbog Trumpovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se “vrate u svoje zemlje”.

IZVOR: BETA/AP