Iako je Krizno vijeće Aluminija formirano s ciljem rješavanja problema ovog hercegovačkog giganta i koje je trebalo pomoći povratak proizvodnje i donijeti spas radnicima, sindikalci koji su dio tog tijela ne učestvuju više u njegovom radu.

Postavlja se pitanje zašto je to tako?

Iako su mnogi mišljenja da bi upravo sindikat trebao biti ključni čimbenik Kriznog vijeća Aluminija, sindikalci tvrde kako nisu dio Uprave i ne trebaju sudjelovati u potpisivanju odluka.

“Uputili smo dopis Upravi da nas pozivaju kada su u pitanju prava radnika, gdje je riječ o uvezivanju radnog staža, problema s komercijalnim bankama, mogućnosti otpremnina i da se izvrši plan zbrinjavanja radnika”, kaže Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih.

Prilog pripremila reporterka BHRT-a Monika Ćubela Savić


Ti problemi nisu jedini u kojima su se našli radnici, ali i čelni ljudi Aluminija.

Službena izvješća Federalne financijske policije pokazuju kako su bivše uprave sredstva trošile na kupovinu Swarovski nakita, kao i Armani, Boss, Gucci i drugih parfema, satova i privjesaka. Iz Sindikata su nam potvrdili da su dokumenti s takvim navodima sada u rukama županijskog tužiteljstva.

Tužiteljstvo vodi istrage u šest predmeta o zlouporabama kojima je Aluminij, navodno, oštećen za više desetaka milijuna eura.

Za Aluminij interes ponovo iskazuju i političari, ovaj put u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dok se upućuju inicijative, prebacuju krivnje i traže najbolja rješenja, više od 900 sada neuposlenih radnika još čeka na konačnu sudbinu, koja nije u njihovim rukama.

Izvor: BHRT