Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je jednokratnu novčanu pomoć za 63 penzionera iz opština Tešanj, Doboj-jug i Maglaj, čija su domaćinstva pretrpjela štete u poplavama koje su pogodile sjever ZDK u maju ove godine.

Oni su od Vlade ZDK po 150KM, a prema riječima predsjednika Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafe Trakića, ovo je jedinstven primjer pomoći penzionerima u Federaciji BiH.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera ZDK tim povodom su uručili zahvalnicu ministru za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Azri Šabanović.

“Hvala Vladi i ministru Šabanović što su prepoznali stanje u kojem se nalazi ova populacija, jer skoro polovina penzionera u ZDK prima najnižu penziju. Nakon poplava u maju 2014. penzioneri nisu dobili nikakvu pomoć, tako da je ovo gesta za svaku pohvalu”, istakao je Trakić.

Tokom prijema za Trakića i člana UO kantonalnog Saveza udruženja penzionera Mehmeda Mostarlića naglašen je kontinuitet podrške i pomoći ovoj populaciji.

“Nova Vlada je, kao i Vlada u prethodnom sazivu, opredijeljena da nastavi pružati pomoć najugroženijim kategorijama u ovom kantonu, među kojima su svakako i penzioneri sa najnižim primanjima”, istakla je Šabanović, saopšteno je iz Pres-službe ZDK.

Izvor: Vlada ZDK/BHRT