U Banjaluci su danas potpisani ugovori o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu i organizovanju penzijskog plana, čime će svim radnicima koji primaju platu iz budžeta RS, od 1. januara 2020. godine biti omogućeno da dobrovoljno štede za dodatnu penziju.

Ugovore su potpisali generalni sekretar Vlade RS Siniša Karan, direktor Društva za upavljanje ovim fondom Tomaž Završnik i predstavnici republičkih sindikata.

“Republika Srpska pokazuje interes za ovaj vid štednje i potpisivanje ugovora je korak dalje u njenom promovisanju. Naša misija je biti partner od povjerenja i integritetom osnivača doprinijeti boljem sutra korisnika”, kazao je Tomaž Završnik.

“Danas mislimo za sutra i cilj je da svaki zaposleni ima sigurnost u trećem dobu i ovo je dobar prijedlog”, smatra potpredsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kultute RS Dragan Gnjatić.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić rekao je kako sindikalci od Vlade RS traže nastavak pregovora za povećanje plate kako bi se zaustavio odlazak ljudi.

Marić je kazao da trenutni doprinosi za PIO idu u tekuću potrošnju za penzionere. Ovim potezom svaki radnik će imati svoju ličnu penziju, pored redovne penzije. Uslov za to je 58 godina života, nakon čega se penzija može koristiti.

Uplate na dobrovoljnoj bazi u iznosu od 20 KM mjesečno počinju od 1. januara iduće godine.

Dobrovoljna štednja ovim će biti omogućena za više od 40.000 direktnih korisnika budžeta.

IZVOR: Dijana Vrhovac/BHRT