PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u martu i aprilu 2019. godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. U istom periodu, 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sistem PDV-a. Ovo su prvi rezultati kontrola koje je početkom aprila ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava za indirektno oporezivanje.

“Nakon što je UIO početkom aprila ove godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sistemu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predatih PDV prijava i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u Upravu je u samo dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obaveze za uplatu PDV-a”, navodi se u saopštenju UIO.

Ugostitelji su u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM, što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018. godine, dok su aprilu sami obveznici prijavili ukupan promet u iznosu od 42 miliona KM, što je za 7 miliona KM više u odnosu na april 2018. godine.

[alert type=”e.g. block, error, success, info” title=””]Na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mjesec mart 2019. godine porasla je za čak 45 % u odnosu na mart 2018. godine, dok je obaveza za uplatu PDV-a ove grupacije u aprilu 2019. bila za 30 % veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u aprilu 2018. godine.[/alert]

Inspektori UIO će u julu i avgustu 2019. godine i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH, a po završetku kontrola biće prezentovani i rezultati naknadno utvrđenih obaveza koje ova grupa obveznika nije prijavila i uplatila sama, već će to biti utvrđeno u kontrolama, piše u saopštenju Uprave.

Izvor: BHRT