Lijekovi i medicinska sredstva prilikom nabavke u Bosni i Hercegovini tretiraju se kao i druga roba. Tako se gorivo, uredske stolice, toalet papir i lijek za životno ugroženu osobu jednako nabavljaju. Često zbog kompliciranih procedura javnih nabavki, pacijenti ostaju uskraćeni za potreban lijek što je najčešće izraženo sa citostaticima.

“Tu piše da je moj Nikola obolio od leukemije i kako se zove leukemija pa vas molim, dobri narode, da mi pomognete da bi kupila te tablete svome Nikoli”.

Ovako je majka bolesnog dječaka preko društvenih mreža molila za pomoć zbog nedostatka lijeka. Tako se još jednom ukazalo na nedostatak i problem nabavke lijekova u Bosni i Hercegovini. Često se problem rješava privatnim kanalima i preko dobrih ljudi.

Temu je istražio naš novinar Danijel Lepir

“Mi ne možemo glumiti sistem, i ne trebamo. Jedino pravo rješenje je ono da institucije prorade i da nađu adekvatno rješenje i odgovore na situacije koje se nama dešavaju u stvarnom životu” kaže direktorica Centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić-Ninković.

Problem je u Zakonu o javnim nabavkama BiH koji ne uvažava specifičnost zdravstvenog sistema. Nabavka lijekova tretira se kao i druga roba. Prednost se daje cijeni, a ne kvalitetu. Omogućeno je da se dobavljači žale na svaku fazu tendera.

Fond zdravstvenog osiguranja RS više od deset godina provodi postupke javne nabavke. Nije se desilo da je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH na neku žalbu odgovorila u zakonom predviđenom roku od 2 mjeseca. Čim neko uloži žalbu, tender se „stopira“ jer se čeka odgovor iz ove institucije.

Odgovor na naš upit iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH ni mi nismo dobili. Međutim, jedino rješenje je izmjena zakona, objašnjava Lazar Prodanović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Jačati komisije ali i ograničiti mogućnost žalbi.

“Smatram da je od izuzetnog značaja jačanje komisija za javne nabavke pri zdravstvenim ustanovama i fondovima kako bi ugovorni organi decidno i potpuno jasno pri raspisivanju tendera objasnili šta potražuju, kako ponuđači ne bi bili u prilici da ulažu prigovore i kako Komisija za razmatranje žalbi ne bi poništavala te tendere”, kaže Prodanović.

Da bi dobili pravo na kvalitetno liječenje, trebalo bi sačekati formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a potom i izmjene Zakona o javnim nabavkama. Do tada smo mjesto koje se igra ljudskim životima i to pravdamo zakonom.

IZVOR: BHRT