Kompanija “Daimler”, koja je matična kuća i brenda “Mercedes Benz”, zabilježila je prvi kvartalni gubitak poslije skoro deset godina jer je morala da odvoji novac za troškove skandala sa emisijama gasova i povlačenja vozila na servisiranje.

Iz njemačke kompanije su saopštili da su u periodu od aprila do juna izgubili 1,2 milijarde evra, usljed jednokratnog troška od 4,2 milijarde evra.

“Daimler” je o kvartalnom gubitku posljednji put izvijestio u četvrtom kvartalu 2009. godine, prenio je AFP.

Prihodi u drugom kvartalu ove godine povećani su za pet procenata, na 42,7 milijardi evra, uprkos padu prodaje za jedan odsto.

“Daimler” je u crvenom i na operativnom nivou, pošto je izgubio 1,5 milijardi evra. U istom periodu prošle godine bio je u plusu za 2,6 milijardi evra.

Novi direktor Ola Kalenijus saopštio je da je kompanija fokusirana na drugi dio godine i da očekuje poboljšanje poslovnih rezultata.

Njemački gigant pretrpio je posljedice globalnog skandala u vezi sa emisijama gasova iz dizelskih motora, kao i usljed masovnog povlačenja u servise automobila koji koriste vazdušne jastuke marke “Takata”.

Kompanija će u budućnosti realizovati velike investicije u električna vozila i autonomnu vožnju.

Izvor: Srna/BHRT