Japanski proizvođač automobila “Nisan” planira da ukine 10.000 radnih mjesta širom svijeta, usljed poteškoća sa kojima se kompanija suočava nakon hapšenja bivšeg šefa Karlosa Gona zbog finansijskog prekršaja.

Novo smanjenje broja radnika uslijedilo je nakon što je “Nisan” u maju saopštio da će ukinuti 4.800 od ukupno 139.000 radnih mjesta širom svijeta.

Osim hapšenja Gona, kompanija trpi i posljedice slabije prodaje u SAD i Evropi, piše AFP.

Iz kompanije je u maju saopšteno da je profit skoro najniži u posljednjoj deceniji, uz upozorenje na “teško poslovno okruženje” u narednih 12 mjeseci.

Izvještaje o otpuštanjima, koji su se pojavili dan prije objavljivanja kvartalnih rezultata, iz kompanije “Nisan” nisu željeli da komentarišu.

Poslovni dnevni list “Nikej” javio je da će kompanija sutra saopštiti da je došlo do pada operativnog profita za 90 odsto u prvoj četvrtini godine usljed pada prodaje vozila u SAD.

Novinska agencija “Kjodo” piše da će do otkaza vjerovatno doći u pojedinim fabrikama u Južnoj Americi i još nekim područjima u kojima je loša prodaja, kao i da “Nisan” prolazi kroz proces remonta sa ciljem jačanja upravljanja kompanijom nakon skandala u koji je umiješan Gon.

Izvor: Srna/BHRT